Titulinis Aktuali informacija Naujienos Ant daugiabučio stogo su „Mano BŪSTO“ pagalba įrengta saulės elektrinė

Žvėryno daugiabutis, įsikūręs Stirnų g. 27, tapo pirmuoju tarp kaimyninių namų, ant kurio stogo įrengta saulės elektrinė. Įgyvendinti šį projektą, kuris atpigino bendrosioms reikmėms naudojamą elektros energiją gyventojams, namo bendrijai padėjo namą administruojanti įmonė „Mano BŪSTAS“.

Domisi naujovėmis

„Smagu, kad esame pirmieji tarp kaimyninių daugiabučių namų, įgyvendinę saulės elektrinės projektą“, – sako namo bendrijos pirmininkė Živilė Navardauskė.

Gyventojai pasinaudojo Aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) administruojama Klimato kaitos programos pažangos priemone „Saulės elektrinės daugiabučiams“, pagal kurios kvietimą KK-AM-SED01 namui skirta 18493,86 eurų subsidija 42 kWp galios elektrinės įrengimui.

Anot Živilės, aktyvi ir jauna daugiabučio bendrija domisi naujovėmis ir visada stengiasi pasinaudoti paramos galimybėmis, kurios atlieptų gyventojų lūkesčius.

„Visų pirma siekėme sutaupyti. Saulės elektrinę įsirengėme rugsėjo mėnesį, o spalį jau galėjome džiaugtis iki nulio sumažėjusia sąskaita už elektros energiją. Iki žiemos elektrinė spėjo pagaminti per 6000 kWh elektros energijos, kas gyventojams jau leido sutaupyti daugiau kaip 1000 eurų“, – pasakoja pirmininkė.  

Bendrijos skaičiavimu, bendrosioms reikmėms namas suvartoja apie 3000 kWh elektros energijos per mėnesį. Saulės elektrinė leis apie keturis kartus sumažinti gyventojų gaunamas sąskaitas, o pasinaudojus APVA skirta subsidija projektas namo gyventojams atsipirks greičiau nei per ketverius metus.

Daug dokumentų

Įmonė „Mano BŪSTAS“ bendrijai padėjo gauti ESO sąlygas elektrinės įrengimui, organizuoti savininkų balsavimą dėl projekto įgyvendinimo, vykdyti viešuosius pirkimus, vykdė rangos darbų priežiūrą ir pasirūpino paramai gauti reikalingų dokumentų tvarkymu.

„Be proto daug dokumentų ir skaičiavimų, visas procesas reikalauja daug laiko ir jėgų, darbo reikėjo tikrai nemažai įdėti. Mes, kaip jauna bendrija, galbūt ir pajėgtume susitvarkyti savo jėgomis su dokumentų gausa ir skaičiavimais, tačiau ar tai įkandama daugeliui bendrijų, kurioms vadovauja vyresnio amžiaus žmonės? Manau, jos net nesiimtų tokių projektų be administratoriaus pagalbos“, – sako Živilė.

„Mano BŪSTAS“ turi ilgametės praktikos ruošiant įvairius daugiabučiuose namuose įgyvendinamus projektus paramos gavimui. Įprasta, kad tokio pobūdžio projektai yra didelės apimties, kiekvienas dokumentas turi būti sužiūrėtas, kiekviena detalė sukontroliuota. Ne mažiau svarbi tokių projektų dalis yra ir patikimų rangovų darbams parinkimas, ir jų veiklos kokybės priežiūra.

Neužtruko nė metų

Idėja energijos gamybai įdarbinti saulę namo bendrijai kilo šių metų sausio mėnesį, namo gyventojų balsavimas vyko vasario–kovo mėnesiais, o rugsėjį elektrinė jau veikė ant dviejų daugiabučio korpusų stogų. Čia buvo įrengta dviejų 29,9 kWp ir 11,96 kWp galios dalių saulės elektrinė.

Planuojama, kad saulės elektrinė leis užtikrinti metinį namo bendrųjų reikmių elektros energijos poreikį ne tik pirmuosius metus po projekto įgyvendinimo, bet ir ilguoju laikotarpiu, palaipsniui mažėjant saulės modulių efektyvumui.

Kitos aktualijos

Naujiena
Poilsis ima viršų – daugiabučių gyventojai nebenori dirbti valytojais
„Mano BŪSTO“ duomenimis, didžioji dauguma daugiabučių gyventojų laiptinių valymą patiki specialistams. Šios paslaugos paklausa per pastarąjį...
Naujiena
Pasikinkę vėją „atšaukė“ 2000 skrydžių
Per pusmetį – 2215 tonų mažiau CO2. Toks kiekis kenksmingų dujų nepateko į aplinką dėl to,...
Naujiena
Prieš Kalėdas – šilumą taupanti „Mano BŪSTO“ dovana daugiabučiams
Artėjant Kalėdoms, burtų keliu parinktiems daugiabučiams Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Panevėžyje įmonė „Mano BŪSTAS“ padovanojo naują...