Titulinis Aktuali informacija Naujienos Sužinok, kada tavo daugiabutyje nebus karšto vandens
Naujiena

Jau pirmosiomis vasaros dienomis užmaršūs Vilniaus daugiabučių gyventojai nustebo – karšto vandens čiaupas juos pasitiko šaltu vandeniu. To priežastis – mieste atliekami hidrauliniai vamzdynų bandymai.

 Darbus atliekantys Vilniaus šilumos tinklų atstovai perspėja, kad šilumos trasų profilaktikos ir remonto darbai skirtinguose sostinės daugiabučiuose bus atliekami šiek tiek ilgiau nei keturis mėnesius, juos užbaigti planuojama iki spalio.

Viename daugiabutyje tokie darbai, kurių metu namo gyventojai negali naudotis karštu vandeniu, gali trukti nuo vienos iki penkių dienų.

Kaip pasakoja didžiausios daugiabučių namų administravimo įmonės Lietuvoje „Mano BŪSTAS“ direktorius Mindaugas Genys, apie planuojamą karšto vandens tiekimo atjungimą įmonės klientai yra ir bus perspėjami iš anksto.

„Savo klientus apie jų name planuojamus atlikti hidraulinius bandymus perspėjame iš anksto: informaciją, kuriomis dienomis jų namuose nebus tiekiamas karštas vanduo išsiunčiame trumposiomis SMS žinutėmis ir informacija apie tai pasidaliname namų valdymo platformoje „BonoDomo“. Vidutiniškai apie tai gyventojai yra perspėjami prieš tris darbo dienas“, – aiškina įmonės „Mano BŪSTAS“ vadovas.

Daugiabučių administravimo specialistai akcentuoja, jog, laikinai sustabdžius karšto vandens tiekimą, turime nepamiršti vandenį naudoti iš šalto vandens čiaupų.

„Dėl įpročio atsukti karšto vandens čiaupą daugelis gyventojų tai daro ir šilumos trasų profilaktikos ir remonto darbų metu. Tokiu atveju, gyventojai net ir nenaudodami karšto vandens privalo už jį sumokėti. Jei hidrauliniai bandymai užsitęsia – tai gali gerokai padidinti apmokamų paslaugų biudžetą“, – pasakoja „Mano Būsto priežiūra“ generalinis direktorius Julius Žilinskas.

„Hidraulinių bandymų darbai Vilniuje vyksta kasmet, pasibaigus šildymo sezonui. Tai leidžia užtikrinti patikimą šilumos trasų eksploataciją ir sumažinti avarinių situacijų riziką žiemą”, – aiškina Vilniaus šilumos tinklų Perdavimo tinklo departamento direktorius Algimantas Sadauskas.

Vamzdynų sandarumas ir stiprumas tikrinamas atliekant hidraulinius bandymus, kurių metu būtina laikinai išjungti karšto vandens tiekimą gyventojams. Tokie bandymai vykdomi visuose šalies miestuose, kuriuose yra įrengti centralizuotai tiekiamos šilumos perdavimo tinklai. Kasmet atlikti vamzdynų patikrą kiekvieną šilumos tiekėją įpareigoja ir šalyje galiojantys teisės aktai.

Paprastai vienos vamzdynų atkarpos hidrauliniai bandymai užtrunka kelias valandas. Jei bandymų metu defektų nenustatoma, karšto vandens tiekimas gali būti atnaujintas jau tą pačią dieną. Jeigu nustatomi – karšto vandens tiekimas gali būti atnaujinamas tik pašalinus visus defektus. Defektų šalinimo laikas priklauso nuo jų sudėtingumo ir kiekio – įprastai remontas trunka 1–2 paras, tik retais atvejais darbai užsitęsia 4–5 paras.

„Įprastai šiuos darbus pradedame pabaigę šildymo sezoną. Atsižvelgdami į karantino sąlygas, šįmet hidraulinius bandymus, kurie susiję su karšto vandens išjungimu gyventojams, pradėjome ne gegužę, o nuo birželį“, – sako Perdavimo tinklo departamento vadovas.

Datą, kada jūsų gyvenamame name bus laikinai sustabdytas karšto vandens tiekimas, galite sužinoti suvedę savo namų adresą čia.

Kitos aktualijos

Naujiena
Pasikinkę vėją „atšaukė“ 2000 skrydžių
Per pusmetį – 2215 tonų mažiau CO2. Toks kiekis kenksmingų dujų nepateko į aplinką dėl to,...
Naujiena
Prieš Kalėdas – šilumą taupanti „Mano BŪSTO“ dovana daugiabučiams
Artėjant Kalėdoms, burtų keliu parinktiems daugiabučiams Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Panevėžyje įmonė „Mano BŪSTAS“ padovanojo naują...
Ant daugiabučio stogo su „Mano BŪSTO“ pagalba įrengta saulės elektrinė
Žvėryno daugiabutis, įsikūręs Stirnų g. 27, tapo pirmuoju tarp kaimyninių namų, ant kurio stogo įrengta saulės...