Titulinis Aktuali informacija Naudinga informacija Nevalomose daugiabučių laiptinėse – kirmėlės ir auksinis stafilokokas
Naudinga

Mus supančioje aplinkoje gausu bakterijų, grybelių ir kirmėlių, kurios, nors ir nematomos plika akimi, tačiau yra pavojingos sveikatai. Daugiabučių laiptinės ne išimtis. Kaip rodo laboratoriniai tyrimai, ant periodiškai nevalomų laiptinių paviršių veisiasi ne tik įvairūs parazitai, bet ir auksinio stafilokoko bakterijos.

Nors dažna daugiabučio laiptinė yra valoma, tačiau yra tokių, kurios nevalomos nei sausuoju, nei šlapiuoju būdu. Būtent tokiose laiptinėse prieš keletą metų Nacionalinio visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (NVSPL) specialistai atliko mikrobiologinius ir parazitologinius tyrimus, ištyrę mėginius ėmė nuo turėklų, palangių, radiatorių, laiptų, lauko ir buto durų.

Atlikus tyrimą buvo rastos vaikams ir žmonėms su silpna imunine sistema pavojingos kenksmingos sufleredukuojančios klostridijos, enterobakterijos, pelėsiniai grybai, parazitinės kirmėlės (spalinės) bei auksinio stafilokoko bakterijos. Pastarosios gali sukelti odos, plaučių, sąnarių, širdies vožtuvų, kaulų ar bet kurio kito žmogaus kūno organo uždegimą. Jeigu organizmo gebėjimas kovoti su bakterija yra nusilpęs, auksinis stafilokokas su krauju gali būti nuneštas į bet kurį organą ir jį pažeisti.

NVSPL tyrimo metu palyginimui ėmė mėginius ne tik iš nevalomų laiptinių, bet ir iš periodiškai ar su specialiomis priemonėmis valomų. Nevalomosiose laiptinėse buvo aptiktas net 10 kartų didesnis bendras aerobinių mikroorganizmų skaičius nei tose, kuriose buvo naudojamas drėgnasis valymo būdas. Ant įėjimo durų valomose ir nevalomose laiptinėse esantis bendras mikroorganizmų skaičius skyrėsi atitinkamai nuo 140 KSV (KSV -koloniją sudarantys vienetai) iki 1335 KSV.

„Mano BŪSTAS“ direktorius Mindaugas Genys teigia, jog sunerimti turėtų tik tie gyventojai, kurie nėra užsisakę periodinės valymo paslaugos: „Tų laiptinių, kurios yra nuolat valomos specialistų, gyventojai gali būti ramūs. Sunerimti turėtų tie, kurių bendrosios patalpos nėra nei valomos, nei dezinfekuojamos. Juolab, kad nešvariose laiptinėse aptinkamos pavojingos bakterijos ir sveikatai kenksmingi parazitai. Mūsų prižiūrimuose namuose vis dar yra apie 2000 laiptinių, kurios nėra valomos, nes gyventojai tokios paslaugos dar neužsisakė“, – teigė M. Genys.

Bendrovės „Būsto aplinka“ direktorius Karolis Gintaras Pūkas sako, kad NVSLP atlikto tyrimo rezultatai jo nenustebino. Norint, kad laiptinėse būtų išlaikytos higienos normos ir nesiveistų pavojingos bakterijos, jas būtina nuolat valyti. Tačiau vien tik šluotos ir sauso skuduro nepakanka: „Kokybiškai išvalyti bendrąsias patalpas ir užtikrinti, kad jose nesiveistų parazitai, galima tik naudojant specialias ir sertifikuotas priemones“, – pabrėžė K. Pūkas.

Nors dažnai daugiabučių gyventojai mano, jog laiptinės valymo įkainiai yra itin dideli, tačiau „Būsto aplinkos“ vadovas K. G. Pūkas ramina, kad šiandien laiptinių valymo paslauga yra ne prabanga ir vienam butui kainuoja nuo kelių eurų per mėnesį. „Valymo įkainis priklauso nuo namo, buto ploto, o taip pat ir nuo pasirinkto valymo paslaugų paketo. Skaičiuojant vidutiniškai, tai 40 kv. metrų butas už laiptinės valymą per mėnesį moka apie 4,68 euro, 60 kv. metrų butas – 7,20 Eur. Esu girdėjęs, kad šiandien net vadinamų „bobučių-valytojų“ paslaugos kainuoja brangiau“, – kalbėjo K. Pūkas.

Rūpindamiesi ne tik savo paties, buto, bet ir laiptinės higiena, galite užkirsti kelią bakterijų ir kitų organizmų plitimui. Nereikės jaudintis ir dėl žmogaus organizmui sukeltos nemalonios, o kai kuriais atvejai ir pavojingos enterobiozės. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, ji pasireiškia pilvo skausmais, gali padažnėti tuštinimasis, pykinti, kartais vemiama, gali svaigti galva ir  ją skaudėti, sumažėja apetitas. Enterobioze sergantis žmogus yra infekcijos šaltinis, todėl gali užkrėsti ir aplinkinius.

Kitos aktualijos

Naujiena
Poilsis ima viršų – daugiabučių gyventojai nebenori dirbti valytojais
„Mano BŪSTO“ duomenimis, didžioji dauguma daugiabučių gyventojų laiptinių valymą patiki specialistams. Šios paslaugos paklausa per pastarąjį...
Naujiena
Pasikinkę vėją „atšaukė“ 2000 skrydžių
Per pusmetį – 2215 tonų mažiau CO2. Toks kiekis kenksmingų dujų nepateko į aplinką dėl to,...
Naujiena
Prieš Kalėdas – šilumą taupanti „Mano BŪSTO“ dovana daugiabučiams
Artėjant Kalėdoms, burtų keliu parinktiems daugiabučiams Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Panevėžyje įmonė „Mano BŪSTAS“ padovanojo naują...