Titulinis Aktuali informacija Naudinga informacija Mažos gudrybės padeda išvengti didelių nuostolių
Naudinga

Gyvenant daugiabutyje Jums priklauso daugiau nei butas ir sandėliukas rūsyje. Kartu su kaimynais Jūs solidariai valdote pastatą ir visas jame esančias inžinerines sistemas. Tai labai brangus turtas, daug brangesnis nei tik Jūsų butas name.

Ar žinote, koks turtas Jums priklauso?

  • pamatai, sienos ir stogas;
  • bendrojo naudojimo mechaninė, elektros, dujų, šilumos, sanitarinės technikos ir kita įranga;
  • laiptinės, koridoriai, rūsiai, požeminės parkavimo aikštelės.
  • daugiabutyje stacionariai sumontuoti įrenginiai, skirti pastato aptarnavimui ir apsaugai.   
  • vietiniai inžineriniai tinklai
  • pastato aptvertoje teritorijoje esantys suoliukai, žaidimų aikštelės (karstyklės, sūpynės ir smelio dėžės) ir automobilių įvažiavimo užkardos

Stereotipai klaidina

Esame įpratę saugoti savo turtą – tinkamai prižiūrime ir draudžiame automobilius, butus, sodybas, net išmaniuosius įrenginius. Taip elgiamės dėl vienintelės priežasties, kad nutikus gedimui ar nelaimei, nepatirtume nuostolių arba nuostoliai būtų minimalūs. 

Tačiau ar visada tinkamai rūpinamės ir saugome bendrąją nuosavybę? Ar vis dar vadovaujamės stereotipais, kurie tarsi suponuoja, kad viskas, kas yra už mūsų buto durų, priklauso ne mums. Tai klaidinga nuomonė, apie kurią susimąstome tik tada, kai daugiabutyje įvyksta nelaimė ir kuomet jos likvidavimas pareikalauja neplanuotų ir dažnai didelių investicijų.

Neplanuotos išlaidos smogia skaudžiausiai

Nuolatinė techninė priežiūra ir savalaikės investicijos užtikrina sklandų daugiabučio ekosistemos funkcionavimą ir kelia Jūsų turto vertę, tačiau net ir profesionaliai prižiūrimas namas neapsaugotas nuo gedimų ar gamtos išdaigų. 

Vandentiekio avarija sugadino laiptinės sienų apdailą, lubas ar inžinerinę įrangą? Išvirtęs medis sugadino pastato fasadą? Vaikas, dėl neatsargaus elgesio, išdaužė koridoriaus langą? Dėl bute įsiplieskusio gaisro aprūko pastato išorė bei vidus? Smarkus vėjas nuplėšė stogą?

Visa tai išlaidos, kurias dažniausiai reikia padengti visiems daugiabučio gyventojams. Skaičiuojama, kad daugiabučiuose įvykstanti vidutinė žala bendrosioms patalpoms siekia 3 000 Eur. Nors kai kuriais atvejais išmokos siekia net ir 100 000 Eur.

Saugodami turtą sutaupysite pinigų

Gyvendami daugiabučiuose nesame apsaugoti nuo nei nuo piktavalių, gadinančių bendrą mūsų turtą, nei nuo gamtos stichijų. Todėl labai svarbu pasirūpinti jo apsauga. Dalinamės keletu patarimu, kurie gali padėti išvengti ar bent jau sumažinti galimus nuostolius.

  • Įsirenkite patikimas lauko duris su skaitmenine spyna. Jos neapsaugos nuo profesionalių vagišių, tačiau padės išvengti nekviestų svečių, mėgstančių dairytis laiptinėse svetimo turto.
  • Pasirūpinkite vaizdo stebėjimo kameromis. Jos atbaido ilgapirščius, o įvykus incidentui neretai padeda identifikuoti įvykio kaltininkus.
  • Reguliarus inžinerinių sistemų tikrinimas. Leiskite pastato administratoriui tinkamai pasirūpinti pastato sistemomis ir atsižvelkite į jo rekomendacijas dėl susidėvėjusių įrenginių remonto.
  • Kritinės būklės įrangos atnaujinimas. Nenumokite rankų į būtinąsias investicijas ir Jūsų piniginė Jums už tai padėkos. Laiku nustatyti ir sutvarkyti namo defektai kainuoja žymiai pigiau nei kapitalinis remontas ar avarijų likvidavimas.
  • Būkite bendruomeniški. Saugokite Jums priklausantį turtą, bendraukite su kaimynais. Neleiskite, kad Jūsų turto valdymo klausimus spręstų kiti – būkite aktyvūs bendrosios nuosavybės reikalų sprendime.

​Kaip sumažinti galimus nuostolius?

Gyvenimas kupinas netikėtumų, todėl kad ir kiek pastangų dėsime saugodami savo turtą, 100 proc. nuo nelaimių ar netikėtumų neapsisaugosime. Tačiau net ir įvykus nelaimei ar gedimui galima išvengti didelių išlaidų ir minimalizuoti nuostolius – įsigyti bendrojo naudojimo objektų draudimą. 

Šių „namų darbų“ visuma užtikrins, kad gyvensite saugiai, komfortiškai ir Jums bus ramu dėl namų.

Kitos aktualijos

Naujiena
Pasikinkę vėją „atšaukė“ 2000 skrydžių
Per pusmetį – 2215 tonų mažiau CO2. Toks kiekis kenksmingų dujų nepateko į aplinką dėl to,...
Naujiena
Prieš Kalėdas – šilumą taupanti „Mano BŪSTO“ dovana daugiabučiams
Artėjant Kalėdoms, burtų keliu parinktiems daugiabučiams Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Panevėžyje įmonė „Mano BŪSTAS“ padovanojo naują...
Ant daugiabučio stogo su „Mano BŪSTO“ pagalba įrengta saulės elektrinė
Žvėryno daugiabutis, įsikūręs Stirnų g. 27, tapo pirmuoju tarp kaimyninių namų, ant kurio stogo įrengta saulės...